Kolumni: Hallitus on kuunnellut herkällä korvalla Etlan toivomuksia

Kimmo Seppälä, 5c7c0e5f-c1f8-4e4b-a7f7-aeffdda1f478

Kolumni: Hallitus on kuunnellut herkällä korvalla Etlan toivomuksia

Hyllyjä siivotessa sattui silmiin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan lehdistötiedote tammikuulta 2015. Viisisivuisessa paperissa annetaan eväitä tulevalle eli tälle nykyiselle Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle.

Tiedotetta lukiessa selviää, ettei Etlassa paiskittu töitä turhaan. Suurin osa sen suosituksista on pantu kuuliaisesti toimeen.

Tiedotteessa Etla vaati velkaantumisen taittamista ja velkasuhteen painamista alle 60 prosenttiin kokonaistuotannosta eli BKT:stä. Hallitus on tämän melkein hoitanut. Velkasuhde on painunut alle tavoitteen, mutta velkaantumista ei saada ihan päättymään vaalikauden loppuun mennessä, kun lisävelkaa aiotaan ottaa vielä 1,4 miljardia euroa. Asiassa on auttanut talouskasvu, mutta myös Etlan ohjeen mukainen tulonsiirtojen indeksileikkausten jäädytys.

Myös toivomus kokonaisveroasteen pitämisestä ennallaan kulutus- ja kiinteistöveroja nostamalla on toteutettu.

Työehtoihin ja työttömyyteen liittyvissä asioissa hallitus on kuunnellut Etlaa herkällä korvalla. Kuulostaa tutulta, kun paperissa vaaditaan, että ”Työttömille tarvitaan myös oikeat kannustimet etsiä mahdollisimman nopeasti uusi työpaikka” tai vaatimus alentaa suhteellisia työvoimakustannuksia työtuntia kohden eli suomeksi sanottuna lisätä työaikaa. Aivan hallituksen viime metreille on jäämässä Etlan tavoite ”vähentää uusrekrytointien riskiä yrityksille”, johon voidaan päästä muun muassa helpottamalla henkilöperusteista irtisanomista.

Aivan kaikkea ei Etlakaan ole saanut.

Aivan kaikkea ei Etlakaan ole saanut. Paikallinen sopiminen on pahasti vaiheessa, samoin sote-uudistus. Tarveharkinnan poistaminen ulkomaiselta työvoimalta ja varainsiirtoveron nollaaminen asuntokaupoissa eivät ole maalissa. Myöskään hallituksen leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta eivät ole Etlan mieleen. Yritystukien vähentäminenkään ei onnistunut, mutta kokonaisuutena katsoen elinkeinoelämällä tuskin on valittamista Sipilän kabinetista.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.

Uusimmat uutiset