Kolumni: Joulurauha on paras lahja – jouluna olisi aikaa lukea, mutta kiire on vienyt monelta kyvyn keskittyä.

Kimmo Seppälä

Kolumni: Joulurauha on paras lahja – jouluna olisi aikaa lukea, mutta kiire on vienyt monelta kyvyn keskittyä.

Tänä vuonna päätin, että palkitsen itseni joulurauhalla. Teen vain välttämättömän. Otan lapset kainaloon, luen kirjoja ja ulkoilen. Olen aloittanut ajoissa; valikoinut kirjastosta, toimituksen hyllystä ja ystäväni kodista teoksia, joiden parissa joulunpyhiä olisi mukava viettää.

Tilastokeskuksen mukaan kolmannes suomalaisista on lukenut kirjaa vähintään edellisenä päivänä. Kirjoja luetaan keskimäärin 22 minuuttia päivässä. Skeptikot: kirjoja yhä luetaan!

Lukeminen murtaa sosioekonomisia rajoja. Rengin pojasta on lukemalla noustu presidentiksi.

Joulun alla tapasin taloustieteilijän, joka harmitteli menettäneensä otteensa kirjallisuuteen. Hän kertoi vilkuilevansa jatkuvasti viestejä kännykästä. Kirjojen lukeminen ei enää sujunut. Hän pohti, kuinka voisi löytää keskittymiskykynsä uudelleen. Kuinka moni tunnistaa itsensä?

Tutkimusten mukaan lapselle ääneen lukeminen kartuttaa lapsen sanavarastoa ja kehittää tunneälyä. Lukeminen murtaa myös sosioekonomisia rajoja. Suomessa lukutaitoa ja koulutusta on perinteisesti arvostettu korkealle. Rengin pojasta on noustu lukemalla presidentiksi. Siinä on kulttuurista perintöä vaalittavaksi. Kirjallisuus avaa uusia näkymiä, lisää ymmärrystä ja tuo perspektiiviä omiin kokemuksiin.

Tänä päivänä olemme lyhyiden, visuaalisten mikrotarinoiden ympäröimiä. Sosiaalisen median parissa vietetty aika on syrjäyttänyt kirjojen lukemista. Välähdykset ruudulla ovat arjen näyteikkunoita, joiden taakse kätketyt tarinat jäävät kuulematta ja näkemättä. 

Kirjakaupat tekevät nyt kovaa bisnestä, moni saa tai antaa kirjan lahjaksi. Kirja onkin kelpo lahja. Tarinat auttavat meitä suhteuttamaan omaa ajatteluamme ja työntämään juuret syvemmälle. Painettujen kirjojen lisäksi markkinoilta ja kirjastoista löytyy erinomaisia äänikirjoja. Hyvää äänikirjaa voi kuunnella vaikka työmatkalla. Keskittymiskyky vaatii harjoitusta. 

Ota jouluna sinulle tärkeä ihminen kainaloon ja lue ääneen. Varsinkin jos läheltäsi löytyy lapsi, vaikka hän osaisikin lukea. Lukeminen ja tarinoiden kuunteleminen rentouttaa ja ravitsee molempien ajattelua.

Luetuimmat