Kolumni: Isänpäiväkortin haistatusviesti muutti käytännöt

Kolumni: Isänpäiväkortin haistatusviesti muutti käytännöt

Loka-marraskuun vaihteessa syntyi media- ja somekohu, kun pari helsinkiläistä päiväkotia kertoi viettävänsä läheisenpäivää isänpäivän sijaan. Osa kansasta ymmärsi, osa tyrmistyi. Ymmärtäjät sanoivat, ettei ole syytä pahoittaa niiden lasten mieltä, joilla ei ole isää tai yhteyttä isään. Tyrmistyjät puolustivat isän asemaa ja oikeuksia.

Joku korosti sitäkin, että pahan olon kohtaaminen yhdessä lapsen kanssa kuuluu kasvattajien — myös päiväkodin henkilökunnan velvollisuuksiin. Niin. Kunpa meillä aikuisilla aina olisikin tieto lasten pahasta olosta, jotta voisimme auttaa ja ottaa osan taakasta.

Viikonloppu kotona oli sujunut vähällä ruualla, ehkä pelkillä leivillä.

Kerronpa eräästä opettajasta. Uransa alussa opettaja toimi perinteisellä tavalla. Äitienpäivän alla luokassa tehtiin kortit äideille, isänpäivän alla isille.

Eräänä vuonna rutiiniin tuli muutos. Luokka oli askarrellut isänpäiväkortteja kuten ennenkin. Opettaja kierteli katselemassa puuhaa ja kiinnitti huomiota erään pojan umpinaiseen asentoon. Kortti oli kyynärpäiden alla.

Opettaja kysyi, saako katsoa, ja poika myöntyi. Kortissa luki: ”Haista isä vittu!” Juteltuaan pojan kanssa kyseinen opettaja muutti käytäntöään. Myös äitienpäivän alla. Ne, jotka halusivat, saivat tehdä kortit äidille ja isälle. Toiset piirsivät jotain muuta.

Sama opettaja kertoi maanantaipäivien ruokailuista, jolloin moni lapsi söi kuin viimeistä päivää. Viikonloppu kotona oli sujunut vähällä ruualla, ehkä pelkillä leivillä.

Monenlaisia lasten kohtaloita tuli eteen. Oli samat, pesemättömät vaatteet viikosta toiseen. Oli isän jäljiltä sairaalaan joutunut äiti. Oli vankilaan joutunut isä. Oli rappukäytävässä vietetty yö. Karuja tositarinoita niiden ”koira söi mun vihkon” -kertomusten lomassa.

Kyseinen opettaja on jo eläkkeellä, mutta ei lasten maailma ole hänen työvuosistaan helpottunut. Ehkä pitäisikin korostaa sitä, että ihan kaikki päivät — maanantain lisäksi — ovat lapsen oikeuksien päiviä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistuottaja.

Riina Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.