Kolumni: Maailmanloppu saa odottaa – Millaisia kirjoja luetaan pandemia-aikana?

Kolumni: Maailmanloppu saa odottaa – Millaisia kirjoja luetaan pandemia-aikana?

Netin syövereissä on käyty keskusteluja siitä, minkälainen kirjallisuus menestyy maailmanlaajuisen viruspandemian aikana. Moni tuntuu arvelevan, että lukijakunta jakautuu jyrkästi kahtia: toisia epätavallinen tilanne kiehtoo, kun taas toiset kokevat koronan tekevän todellisuudesta sen verran kurjaa, että fiktiosta haetaan mieluummin turvaisaa ja rauhallista pakopaikkaa, jossa kaikki on paremmin.

Ajatus zombivallankumouksesta ahdistaa.

Vaikka itse olen aina pitänyt kaikenlaisista katastrofielokuvista, maailmanlopunkertomuksista ja dystopioista, luulen, että moni lukija on viime kuukausina karttanut näitä aiheita, kun tosielämä on alkanut huolestuttavasti muistuttaa tieteisromaania.

Kirjailijat varmaan repivät hiuksia päästään yrittäessään keksiä juonta, jossa ei tapahdu yhtään mitään.

Kysyin kirjakaupanmyyjältä, onko hän korona-aikana huomannut muutosta asiakkaiden romaanimieltymyksissä. Hän ei ollut havainnut merkittävää eroa tavalliseen mutta hetken mietittyään totesi, että maailmanlopusta tai ilmastokatastrofista kertovat romaanit eivät ole lukijoita viime aikoina erityisesti kiinnostaneet. Palapelit ja askartelutarvikkeet sen sijaan ovat kuulemma tehneet kauppansa.

Ehkä katson koko asiaa aivan väärältä kulmalta. Kuka nyt enää edes lukee romaaneja muutenkaan?

Tai ehkä kiinnostus kevyempää ajanvietettä kohtaan pitäisikin tulkita niin, että nyt kirjat eivät tilapäisesti kiinnosta lainkaan. Hyvää tarinaahan harvoin syntyy ilman minkäänlaista konfliktia, mutta konflikteista ei välttämättä juuri nyt haluta lukea.

Kirjailijat varmaan repivät hiuksia päästään yrittäessään keksiä juonta, jossa ei tapahdu yhtään mitään. Sellaiselle saattaisi vaikka löytyä lukijoita.

Mutta jos joku sellaisen juonen onnistuu kehittämään, kannattaa ehkä harkita pikaista omakustantamista. Perinteisessä kustannusprosessissa kun tuppaa kestämään sen verran kauan, että kirjan julkaisun aikaan saattaisi koronarokote olla jo kehitetty.

Sitten luetaan taas mieluummin murhamysteereistä ja maailmanlopusta.

Uusimmat uutiset