Kolumni: Täältä ääni Riku Riskille

Kolumni: Täältä ääni Riku Riskille

Nuorempana ärsytti, kun politiikkaa sekoitettiin urheiluun. Sitä vain halusi katsoa rauhassa kisoja. Nykyään ymmärrän, että nämä kaksi ovat olleet liitossa aina. Sen toisen naama kyllä ärsyttää toisinaan edelleen. Mitä Juventus ja AC Milan tekevät Saudi-Arabiassa tai Finlandia-hiihto Kiinassa?

Finlandia-hiihto muuten ilmoitti hiljattain tavoittelevansa ”hiilineutraalia kisaa”. Miten hyvin tähän brändiin asettuu kuva Pekingin asukkaista hengityssuojaimet kasvoilla?

Rahan ja propagandan yhdistäminen ei ole aavikon öljymiesten keksintö. Tähän taktiikkaan on vannottu pitkään sivistyksellä ylpeilevässä Euroopassakin.

— Sain sen käsityksen, että näiden kisojen aikana Fifan todellinen presidentti olisi ollut Mussolini, Fifan pääsihteeri Jules Rimet tokaisi jalkapallon MM-kisoissa 1934.

Rahan ja propagandan yhdistäminen ei ole aavikon öljymiesten keksintö.

Saksan vuoden 2006 MM-kisojen jäljiltä paljastui suhmurointia, jota pengotaan kai vieläkin. Viime kisojen myöntäminen Venäjälle aiheutti palaneen käryä etukäteen. Tosin kansainvälisen jalkapalloliiton päätöksestä varsinaisesti yllättyneet mahtuisivat kuplavolkkariin. Tilisiirto tänne, kisat sinne ja katsotaan niitä ihmisoikeuksia myöhemmin, jos jaksetaan.

Sinänsä tässä on turha elvistellä tiedostavuudella, koska katsoin esimerkiksi Venäjän MM-kisat alusta loppuun. Loppuottelua seurasin hotellihuoneessa Budapestissa tietäen varsin hyvin, että Unkari saavuttaa oikeusvaltiona hetkenä minä hyvänsä Valko-Venäjän.

En katso pahalla suomalaisia urheilijoita, jotka lähtevät Qatariin. He eivät tee päätöksiä siitä, mihin kulisseihin kisat kulloinkin sullotaan. Mutta urheilijoilla on myös vapaa ääni. Siksi katson hyvällä heitä, jotka eivät lähde. Nuorempana Riku Riski olisi ärsyttänyt minua. Ei ärsytä enää.

Luetuimmat