Pakkopaasto

Vietin heinäkuussa parin päivän mittaisen nettipaaston. Samalla luovuin puhelimen käytöstä. Valinta ei ollut kuitenkaan vapaaehtoinen. Päätöksen teki puolestani operaattorin tukiasema, joka kaatui pariksi vuorokaudeksi.

Pakkokokeilu ajoittui lomapäiville, joiden ohjelmaksi oli suunniteltu löhöämistä tv-sarjojen parissa. Netflixistä katsottu Orange Is the New Black jäi kesken, kun netti kaatui yhtäkkiä. Eipä hätää, ajattelin. Tehdään kännykästä tukiasema. Mutta kas, eipä toiminut mobiilidatakaan. Tuohtuneena yritin soittaa operaattorille. Kännykkä kuitenkin ilmoitti, etteivät puhelut ole juuri nyt sallittuja.

Päätin kaivaa naftaliinista harvoin käyttämäni telkkarin. Se ainakin toimisi. Mutta ei, ainoastaan Ylen kanavat suostuivat näkymään. Ei auta, totesin ja jäin seuraamaan viittomakielisiä uutisia.

Radiohiljaisuus jatkui iltaan asti. Eikä aamu tuonut muutosta. Ei auttanut kuin lähteä ajelemaan kylille etsimään toimivaa verkkoa.

Muutamien kilometrien päässä luuri heräsi eloon. Soitin heti operaattorille. Verkkovika, he totesivat. Jonka olisi pitänyt jo korjaantua. Tai viimeistään tunnin parin päästä, luvattiin.

Niinpä niin. Puhelin tai netti eivät inahtaneetkaan koko päivänä. Yle tarjoili onneksi jännittäviä ohjelmia esimerkiksi miehestä metsässä ja naisesta lomamatkalla.

Toisen yön jälkeen heräsin piippaavaan kännykkään. Sieltä alkoi puskea viestejä, jotka saapuivat vihdoin perille. Piina oli siis päättynyt.

Kokemus oli varmasti kasvattava. Retriitti tai itsetutkiskelun paikka, kuten hienoissa tarinoissa tavataan kertoa. Toiste ei vastaavaa ole kuitenkaan tarvetta kokeilla.

Mieluummin katson, mitä OITNB:n viimeisissä jaksoissa tapahtuu.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.