Kolumni: Uudella reviirillä

930 metriä. Tämä on vanhan ja uuden asuntomme etäisyys internetin karttapalvelun mukaan. Kävellen reitti on vieläkin lyhyempi, vain 690 metriä. Matka-aika on autolla kolme minuuttia ja jalkakyydillä kymmenen.

Uusi kotimme on siis lähes kivenheiton päässä entisestä. Todellisuudessa etäisyys asuntojen välillä voisi olla 9,3 tai 6,9 kilometriä, niin paljon elinpiirini on muuttunut muuttomme jälkeen.

Vanhat karvakamut jäivät saaren pohjoisosaan.

Muutimme Kotkansaaren sisällä puolitoista kuukautta sitten. Sen jälkeen en ole käynyt vanhoilla kotikulmillani kertaakaan. Kyse ei ole tarkoituksellisesta välttelystä. Minulla ei ole vain ollut tarvetta mennä siihen osaan kaupunkia.

Muutto toiselle puolelle saarta on saanut minut näkemään Kotkan uusin silmin. Jos ennen ihastelin kirkkoa ja sen ympäristön arvorakennuksia, Sibeliuksenpuistoa ja Palotorninvuorta, nyt nautin luonnon kauneudesta: Sapokan Vesipuistosta, Mansikkalahdesta ja Katariinan merimaisemista.

Olen päässyt seuraamaan Vesipuiston kesän kaarta. Alppiruusut olivat komeimmillaan juhannusviikolla. Viime viikolla mieltäni ilahdutti keltaisena hehkuva kultasade. Nyt kesäiloa tuovat kauniisti kukkivat kurjenpolvet ja korallikeijunkukat.

Eniten paikanvaihdos on muuttanut koiramme Taunon elämää. Se on saanut kokonaan uuden kaveripiirin. Vanhat karvakamut jäivät saaren pohjoisosaan. Koko kesän aikana olemme tavanneet vain yhden tutun koiran entisiltä kulmiltamme.

On ollut mielenkiintoista havaita, että muutto 700 metrin päähän on tuonut täysin uudet ihmiset ja eläimet elämäämme. Jos tästä vetää pikaisen johtopäätöksen, niin ihmisen elinpiiri on pieni. Me mielellämme liikumme oman kotimme lähiympäristössä.

Ainakin minulle uuden reviirin löytäminen on tehnyt hyvää. Tunnen itseni turistiksi omassa kotikaupungissani. Kuviakin on tullut räpsittyä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kulttuuritoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.