Kolumni: Suora väylä aivoihin

Kuuntelen mikrobiologian emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salosen luentoa sisäilman myrkyllisyydestä Merikeskus Vellamossa. Esitys on sananmukaisesti henkeäsalpaava.

Aika ajoin vaivaava kuiva yskä ja pään jomotus muistuttavat itsestään, mutta ne voi laittaa tässä tapauksessa psyyken tiliin. Esityksen jälkeen ainoalta terveyden kannalta turvalliselta oleskelupaikalta tuntuu ulkotila, mieluiten metsä ja asunnoksi voisi kelpuuttaa juuri ja juuri hyvin hengittävän hirsimökin, josta ei löydy ainoatakaan kipsilevyä ja jonka siivoamiseen ei ole käytetty mitään desinfioivia aineita.

Prosessori kertoo, että nenän kautta hajurataa pitkin on suora väylä aivoihin.

Vietän työpäiväni pitkälti sisätiloissa, pääosin omassa työhuoneessani. Vapaa-ajallani ulkoilen liian vähän, paitsi huhtikuusta lokakuuhun, jolloin ulkoinen paljon. Hyvinvointiini vaikuttaa siis merkittävästi se, minkälaista sisäilmaa hengitän. Talvi on siis riski.

Prosessori kertoo, että nenän kautta hajurataa pitkin on suora väylä aivoihin. Nyt tiedän, miksi imppaajien aivot pehmenevät helposti. Myrkkyjä sisältävää luokkahuoneilmaa hengittävillä oppilailla voi olla oppimisvaikeuksia ja nenästä vuotaa verta.

Amerikkalaiset ovat tutkineet, että mitä paremmin ihminen tunnistaa eri hajuja, sitä kauemmin hän elää, ja päinvastoin. Huomaan, että en haista juuri mitään ja alan vaivihkaa hengitellä suun kautta.

Salkinoja-Salosen tutkimuksia ja sen tuloksia pidetään asiantuntijapiireissä osittain kiistanalaisina, mutta rohkean tiedenaisen puhe kiehtoo. Vastikään julkaistun Salkinoja-Salosen tutkimuksen mukaan hengitysilman toksisuuden ja ihmisen terveydentilan välillä on löydetty ensimmäistä kertaa selvä korrelaatio.

Yksi syy huoneilman myrkkyihin on professorin mukaan liiallinen siivoaminen ja nimenomaan desinfioivilla pesuaineilla, jotka tappavat hyvisbakteerit, mutta eivät tehoa vahvoihin, myrkkyä tuottaviin pahisbakteereihin.

Kotka aikoo terävöittää sisäilmatoimintaansa. Pitäisikö kurkistaa myös pesuainevarastoon?

Eija Anttila Kirjoittaja on Kymen Sanomien yhteiskuntatoimittaja.

Luetuimmat