Kolumni: Huijausviestejä pukkaa

Sähköpostin ja puhelimen kautta tulevat huijausviestit ovat nykyisin arkipäivää, niitä jokainen jossain vaiheessa saa. Minulle niitä tuli tällä viikolla kolme. Kaikki sähköpostin kautta.

Ensimmäisessä Alexsadra kertoi Google-kääntäjän kielellä, että on nyt naimaton ja asuu lähellä minua. Tarjolla oli linkki, josta olisi päässyt yhteyteen ex-rouvaan ja nähnyt hänen kuviaan.

Alexsadra kertoi Google-kääntäjän kielellä, että on nyt naimaton ja asuu lähellä minua.

Kaksi muuta postia viestitti minun voittaneen jotain. Toinen oli osoitettu Googlen käyttäjille ja minä olin valikoitunut heistä. Viestin oli allekirjoittanut Matt Brittin Ceo Google UK.

Toisessa viestissä olin voittanut yllättäen Microsoft-arvonnassa. Viestissä oli allekirjoituksena Michel Van Der Bel Microsoftilta

Molempia viestejä yhdisti se, että minun olisi pitänyt klikata niissä olevaa liitettä saadakseni lisätietoja voitoistani.

Voin vakuuttaa, ettei edes käynyt mielessä jatkaa viestien parissa pidempään, ei vaikka Alexsandra lupasi niitä kuviaankin. Sen verran heppoisia viestit olivat.

Valitettavasti netissä ja puhelimissakin liikkuu myös aika uskottavia huijausviestejä. Moni niihin lankeaakin.

Kaverini opasti, ettei kannata avata mitään linkkejä eikä muutenkaan reagoida sähköpostiin tai puhelinviestiin, ellei ole varma niiden alkuperästä. Tuota ohjetta olen noudattanut ja pankkitililleni ovat edelleen kirjautuneet vain itse tekemäni ja hyväksymäni nostot eikä edes kotitietokoneessani ole viruksia ollut pörräämässä.

Viestin aitoutta ei ole helppoa tunnistaa. Sain lauantaiaamuna Veikkauksen sähköpostin. Siinä kerrottiin, että olen voittanut yli 5 euroa Eurojackpotissa. Ensin ajattelin, että taas joku nigerialainen huijaus. Viestissä kuitenkin opastettiin kirjautumaan Veikkauksen virallisille nettisivuille. Niin tein miljoonaodotuksin. Olin voittanut 7,50 euroa 10 euron panoksella. Tuli jotenkin huijattu olo.

Antti-Jussi Larvio Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.