Kolumni: Sisäkattojen romahtelu on syytä ottaa vakavasti — Toistaiseksi on ollut onni onnettomuuksissa

Kimmo Seppälä, 1421d90b-3594-4287-9bda-7e4e34d58680

Kolumni: Sisäkattojen romahtelu on syytä ottaa vakavasti — Toistaiseksi on ollut onni onnettomuuksissa

Mitä Shakespeare kirjoittikaan? Että Tanskanmaalla on jotain mätää. No — jotain mätää on myös rakennusalalla.

Suomessahan on totuttu tiiraamaan katoille talvisin, jotta lumikuormaa voidaan tarvittaessa keventää. Se on ihan normaalia. Tänä syksynä on jälleen käynyt ilmi, että myös sisäkattoja syytä tutkia.

Tänä syksynä on jälleen käynyt ilmi, että myös sisäkattoja syytä tutkia.

Marraskuun alussa romahti sisäkatto Oulunkylän alakoulussa Helsingissä. Rakennuksessa on tehty remontti kaksi vuotta sitten.

Viikko Helsingin kattoromahduksen jälkeen Kirkkonummella rupesi koulun sisäkatto repsottamaan. Tällä viikolla saimme lukea uutisia Loviisasta, jossa neljä vuotta vanhan Harjunrinteen koulun ruokalan sisäkatto tuli alas. Onneksi yöllä, kun koulu oli tyhjänä. Onnettomuustutkintakeskus harkitsee, otetaanko Loviisan tapaus tutkintaan.

Otkes tutki vastaavantyyppisiä tapauksia myös vuonna 2010. Tuolloin tutkimukseen päädyttiin, kun pienen ajan sisällä rojahti koulun sisäkatto Järvenpäässä ja kaupan sisäkatto Kittilässä. Tutkimusraportissa listataan monia sisäkatto-onnettomuuksia 2000-luvulta. Hätkähdyttävin on vuodelta 2000 Pudasjärveltä, jossa kaupparakennuksen 1 700 neliömetrin sisäkatto rojahti kokonaisuudessaan alas. Kauppa oli rakennettu vuonna 1999.

Suomessa on takuuvarmasti rautaisia rakentamisen ammattilaisia ja mallikelpoisesti toimivia rakennusalan yrityksiä. Täällä osataan takuuvarmasti rakentaa taloja, joissa sisäkatot eivät romahtele, sisäilma on ensiluokkaista ja työn jälki priimaa.

Mutta sitten on myös näitä ikävämpiä esimerkkejä. Toivottavasti joku keksii, mistä kiikastaa ja miten suunnittelu- ja työvirheet ehkäistään.

Vaikka suuret urakat pilkottaisiin kuinka pieniin osiin, täytyy oikean käden aina tietää, millaista naulaa vasen käsi pitelee ja mihin sitä ollaan iskemässä. Yhdessäkään kodissa ei haluta saada soittoa, jossa kerrotaan koulun katon romahtaneen kesken oppitunnin tai ruokailun.