Kolumni: Kotkan superviikko onnistui ainakin laskennallisesti — ja pienellä kirjausvirheellä

Kotkan superviikko ylitti odotukset. Tall Ships Races -tapahtuman ja Meripäivien kävijämäärä oli 355 000, ja talousvaikutukset nousivat 15—20 miljoonaan euroon. Näin kertovat superviikon järjestäjät.
Kaikki on siis hienosti. Vai onko?

Uskon periaatteessa kävijämäärään. En kiistä talousvaikutusten laskentakaavan pätevyyttä. Luultavasti minäkin olen tuossa 355 000:ssa aika monta kertaa, ja vaikken joka käänteessä ehkä hyödyttänytkään taloutta matemaattisesti saatavalla osuudella, kannoin kyllä eurojani kertymäkekoon.
Silti hyviä tuloksia esiteltäessä toivoisin kuulevani edes pieniä täydellisyyttä rikkovia varauk–—–sia. Kun kävijämäärä on arvio ja kun jokaisen kävijän jättämä euromäärä taitaa perustua — kylläkin tutkimuspohjaiseen — käsitykseen kulttuurituristin rahankäytöstä, talouspuheet nojaavat teoriaan. Voi olla, että noja on tukeva. Mutta kun hyvää julistetaan, julistukseen luottaisi vahvemmin, jos siihen liittyisi sellaisia evästyksiä kuin ”yleensä”, ”laskennallisesti” ja ”todennäköisesti”. Olen tainnut inkuttaa vastaavanlaisista tulosten esittelyistä ennenkin.
Jatkokysymys tietenkin kuuluu, missä ne miljoonat ovat. Hyödyttivätkö ne paikallisia yrittäjiä? Ohjautuivatko ne tänne telttansa pystyttäneiden muikku- ja lakukauppiaiden tileille? Ovatko verotuotot alveja vai kenties jotain myös paikallisesti ilahduttavaa?
Talouden pyörimisestä innostuvat voivat ajatella, että pääasia, että ovat jossakin. Mutta kiinnostaisihan miljoonien paikka — vaikka laskennallisesti-tietona, jos kovia faktoja ei ole.

Pienen hupaisan lisän taloudellisen onnistumisen hehkuttamiseen tuo budjetoinnissa tapahtunut kirjausvirhe. Meripäivien tuotot oli vahingossa laskettu kahdelle kustannuspaikalle.

Varmuuden vuoksi totean, että superviikko oli ainakin minusta hauska.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet