Kolumni: Vepsä taakse, Lazarus eteen

Pekka Kimpanpää, kolumnikuva
Pekka Kimpanpää, kolumnikuva

Unohdettua tavaraa tupsahtaa esiin yleensä muuttojen yhteydessä. Toimituksen muuttoa valmistelevassa kirjahyllyinventaariossa käsiin osui Jalkapallokirja 1982. Sivujen välistä pilkisti paperilapulle kuulakärkikynällä selkeällä käsialalla kirjoitettu kokoonpano: Staffi, Vepsä, Rissa, Koisti, Räsä, Piri, OR, Vid, HT, Lazarus, JT.

Paperilappu on repäisty Marriot-ketjun hotellista Amsterdamista, kokoonpano melkoisella varmuudella Kuopiosta. Tarkempi nuuskiminen antaa osoitteeksi Kuopion Pallotoverit eli tuttavallisemmin Koparit. Paperilapun kirjoittaja on vain jättänyt monesta sukunimestä -nen päätteen pois. Räsänen, Koistinen, Vepsäläinen ja niin edelleen.

Voiko tuo paperilapun kokoonpano olla siitä historiallisesta ottelusta?

Edellä mainittu jalkapallokirja sisältää tilastoja kauden 1981 SM-sarjan otteluista. Silloin syntyi KTP:n yleisöennätys (6325 katsojaa) Kopareita vastaan Kotkassa. Voiko tuo paperilapun kokoonpano olla siitä historiallisesta ottelusta? Pari nimeä paljastaa, ettei näin ole.

Lazarus tarkoittaa englantilaista hyökkääjä Paul Lazarusta, joka pelasi Kopareissa vasta kaudella 1982. Staffi viitannee ruotsalaiseen maalivahti Stefan Lindströmiin, joka niin ikään tuli Kuopioon kaudeksi 1982.

Jalkapallokirjassa on paitsi edellisen vuoden tilastoja myös alkavan kauden pelaajalistoja. Paul Lazarusta ei tosin kirjasta löydy Kopareiden kohdalta. Mies on luultavasti ehtinyt Suomeen vasta lumien lähdettyä.

Paperilappu ei anna mitään vihjettä vastustajajoukkueesta. Ellei se ole KTP, niin mikä sitten? Amsterdamilainen hotelli voisi viitata europeleihin. Niitä Koparit kyllä pelasi vuonna 1982, vaikkakin Belgian puolella Anderlechtia vastaan Brysselissä.

Joka tapauksessa uskon vahvasti siihen, että kokoonpano on todella kirjoitettu 1980-luvulla. Vepsä on sijoitettu ilmiselvästi liberoksi.

Kommentoidut