Kolumni: Suomalaista sopii suosia ja kaurahippejä kiitellä

Kolumni: Suomalaista sopii suosia ja kaurahippejä kiitellä

Huoltoasemalla oli aseteltu aamulla kahvipannun viereen litra kauramaitoa. Siitä olivat vakituiset aamukahvittelijat, äijänköriläät, kuulemma tuohtuneet. Olisihan juoma maistunut yhtä hyvälle kahvissa kuin tuttu lehmänmaito. Kyse oli identiteetistä. Ei sitä raavas mies ituhippien tölkistä mene hörppimään.

Kuluneella viikolla monen mieltä on korventanut ulkomaan uutisia seuratessa. Brasiliassa sademetsien polttaminen naudanlihan ja soijarehun tuottamisen takia on saanut monet aamukahvittelijat hieraisemaan silmiään. Järjetöntä se onkin: lyhytnäköistä voitontavoittelua kovin seurauksin. Tilanteeseen on puututtava ja järeästi. Jos sademetsien tuottamat sateet menetetään, vaikutus ruuantuotantoon koko maailmassa on dramaattinen.

Eivät kaurahipit vie suomalaisten elantoa tai työpaikkoja. He luovat niitä.

Näin se, mitä jossain kaukana tapahtuu, tulee eteemme täällä Suomessa, suoraan omalle ruokalautaselle. Merkitystä on sillä, mitä suuhunsa laittaa, eikä vain oman terveyden näkökulmasta.

Jos syö naudanlihaa, on kelpo ajatus suosia suomalaista ja syödä sitä harkiten. Suomessakin käytetään brasilialaista soijarehua, toki onneksi verrattain vähän. Arvostan suomalaisen elintarviketeollisuuden viimevuotisia innovaatioita. Kuluttajalla on varaa valita proteiininsa myös muualta kuin lihatiskiltä.

Nämä juurikin ovat järkihommia. Eivät kaurahipit uhkaa suomalaisten elantoa tai työpaikkoja. He luovat niitä. Suomessa moni yhtiö rakentaa kannattavaa liiketoimintaa kaura- tai biopohjaisilla tuotteilla, joissa proteiinia, polttoainetta tai käyttöarvoa on raavaimmillekin rekkamiehelle reilusti. Povaan menestystä. Maailmalla beyond meat -markkinoilla kilpailevat pörssiyhtiöt kasvattavat arvoaan kovaa vauhtia.

Suosi siis suomalaista, on iskulause, joka toimii yhä. Ja sitäkin maltilla, järki päässä.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien päätoimittaja.