Kolumni: Nykyaikainen kunnanjohtaja heittäytyy sumopainiin ja kirmaa ”Miekineissä” uimarannalla

Kolumni: Nykyaikainen kunnanjohtaja heittäytyy sumopainiin ja kirmaa ”Miekineissä” uimarannalla

Kotkan kaupungintalolla valtuustosalin seinälle on ripustettu entisten kaupunginjohtajien muotokuvat. Totiset ilmeet ja tummat puvut kertovat, että kaupungin johtaminen on ollut vakavaa ja tärkeää työtä. Vielä Kotkan edellisenkin kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin aikana syntyi vaikutelma, että työ kaupungin johdossa on kokouksineen, matkoineen, illallisineen ja edustuksineen oli jäykkyydessään kaukana tavallisen kaupunkilaisen arjesta.

Vaikka Esa Sirviökin edustaa ja osallistuu virallisiin kokouksiin, on hänen mukanaan kuntajohtajuuteen tullut uudenlainen vivahde. Vai mitä sanotte kaupungin nuorisotoimenjohtajan Leena Ruotsalaisen kanssa kaupungintalon takana käydystä sumopainimatsista tai reippaasta karaokelaulannasta paikallisessa pubissa niin sanotun tavallisen kansan keskellä? Sirviö on myös rohkeasti jalkautunut eri-ikäisten asukkaiden joukkoon vastaamaan heidän mieltään askarruttaviin kysymyksiin.

Myös muissa Etelä-Kymenlaakson kunnissa niiden johtajat ovat livenneet perinteisestä pukujäykistelystä. He ovat laittaneet itsensä likoon ottaakseen selvää, mitä asukkaiden mielissä liikkuu ja tehdäkseen kotikunnistaan houkuttelevampia mahdollisille uusille asukkaille. Vauhdikkain esimerkki heittäytymisestä on Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen, joka tällä viikolla julkaistussa videossa kirmaili ”Miekineissä” Myllylammen rannalla.

Pyhtäällä taas Jouni Eho on tehnyt markkinointivideoita tunnettujen suomalaisten henkilöiden kanssa, järjestänyt kirjallisuusiltoja ja väläytellyt taitojaan mindfullnesin saralla. Aktiivisuudessa on nähtävissä jälkiä Ehon entisestä työstä Cursor Oy:ssä ja näyttää siltä, että Olli Nuuttilan aloittamaa markkinointitykitystä ei todellakaan olla hautaamassa maton alle.

Virolahti hakee uutta johtajaa. On mielenkiintoista nähdä, minkälainen energiapommi virkaan valitaan.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien verkkotoimittaja.