Kolumni: Sellutehdas on painajainen, josta pitäisi herätä — tarttolaiset vastustavat sitä jokseenkin yksissä tuumin

Selluloosatehdas on kuuma keskustelunaihe Tartossa. Minäkin osallistuin keskusteluun siellä vieraillessani, ennen muuta korvat hämmästyksestä pystyssä.

Jos Suomessa oltaisiin nyt suunnittelemassa mitä tahansa teollista toimintaa, sen sijoittumisesta käytäisiin positiivista kilpailua. Jokainen kynnelle kykenevä kaupunki pinoaisi nipun vahvoja puoltolauseita ja lisäksi muutaman kehnommankin vakuuttaakseen omistajatahon, että juuri sinne uusi tehdas kannattaa rakentaa.

Siellä tehtaan perustamisen mahdollisuus on painajainen, josta pitäisi äkkiä herätä.

Kun viime vuonna kävi ilmi, että Tesla saattaisi sijoittaa akkutehtaansa Suomeen, Kotkan—Haminan seutu kamppaili kynsin hampain päästäkseen edes ehdokkaaksi. Kun taannoin Sunilan tehdasta uhkasi lakkauttaminen, seudulla murhe oli yhteisempi kuin hajuhaittojen aiheuttama ärtymys.

Virolaiset ovat kuitenkin toista maata. Ainakin tarttolaiset ovat. Siellä tehtaan perustamisen mahdollisuus on painajainen, josta pitäisi äkkiä herätä.

Toukokuussa tuhannet ihmiset rakensivat Tarttoon niin sanotun Emajoen ketjun. Liikkeellä oli runoilijoita, muusikoita, luonnonsuojelijoita, ilmeisesti kaikkea kansaa, ja mielenosoitukseen liittyi konsertti. Kanta oli selvä: kaupunki ja sen läpi virtaava joki on suojeltava, tänne ette tule!

Jo aikaisemmin Tarton kaupunginjohtaja on ilmoittanut lehtihaastattelussa, että sellutehdasta ei pidä perustaa 100 000 ihmisen kaupunkiin eikä sen lähiympäristöön.

Yliopiston opettaja kertoo ymmärtävänsä, että työpaikkoja tarvitaan. Ja että paperiakin tarvitaan. Mutta ei tehdasta Tarttoon! Hän on päättänyt vähentää paperinkulutusta. Omaa kahvikuppia kannattaa kuljettaa mukana, ettei ole tarvetta ottaa pahvimukia.

Satunnaiset juttukumppanit sanovat, että sellutehdas pilaisi kaiken.

Ymmärrän kaikki huolinäkökulmat. Ympäristön puolustaminen on tervettä ja oikein.

Silti en osaa kuin ihmetellä vastustuksen suoraviivaisuutta.

Luetuimmat