Kolumni: Vaikka museot ovat kiinni, verkossa pääsee helposti kokemaan upeita museoelämyksiä

Kolumni: Vaikka museot ovat kiinni, verkossa pääsee helposti kokemaan upeita museoelämyksiä

Museot ovat suljettuna yleisöltä koronavirustilanteen vuoksi, mutta onneksi museoista pääsee nauttimaan myös verkossa. Kymenlaakson museo jakaa arkistonsa aarteita digitaalisesti esimerkiksi kuvapalvelu Flickrissä, videopalvelu YouTubessa ja Finna-kokoelmassa.

Paikallisten museoelämysten lisäksi museokierroksille voi lähteä virtuaalisesti ympäri maailman. Google on koonnut listaksi yli 2 500 museota ja galleriaa, joissa voi vierailla verkossa. Suomalaisista museoista listalla on Ateneum ja Alvar Aalto -museo.

Googlen museolistan valikoima on niin laaja, että ei välttämättä heti tiedä, mistä aloittaisi.

Ensin kiinnostuin berliiniläisestä museosta nimeltä Staatliche Museen zu Berlin. Museon kokoelmissa on saksalaisen Rudolf Friedrich August Hennebergin 1860-luvulla maalaama ajatuksia herättävä oljyväriteos The Pursuit of Happiness. Siinä näkyy oman aikakautensa ylisuorittaja kiireissään kurkottelemassa laukkaavan hevosen selässä. Tästä teoksesta on tehty hieno verkkonäyttely, johon on kerätty viisi tyypillisintä virhettä onnellisuuden tavoittelussa. Maalaus on edelleen häkellyttävän ajankohtainen, sillä sen yksityiskohtiin uppoutumalla voi havaita, millaisiin lieveilmiöihin ylenpalttinen onnellisuuden tavoittelu voi johtaa.

Kävin myös virtuaalisella kävelykierroksella Minneapolis Institute of Artissa. Siellä tutustuin saksalaislähtöisen Severin Roesenin vuonna 1868 Amerikassa maalaamaan upeaan öljyvärityöhön Abundant Fruit, jossa on värikäs ja runsas hedelmäasetelma. Kun löysin tämän teoksen, kävin kätevästi parilla klikkauksella vielä pyörähtämässä eri museoissa Philadelphiassa, Texasissa ja Kansas Cityssäkin ihastelemassa saman taiteilijan teoksia.

Paljon uutta koettavaa jäi seuraaviinkin museoreissuihin.

Uusimmat uutiset